Installatieontwerp Teldersweg Rotterdam-Schiebroek

In Rotterdam-Schiebroek ontwikkelt Accresco vastgoed een nieuwbouw complex met in totaal 74 huurwoningen alsmede een ondergrondse parkeergarage. Accresco heeft de zwarte hond ingeschakeld voor het architectonische ontwerp en ingenieursbureau KVMC voor het installatieadvies. De woningen bestaan uit appartementen en eengezinswoningen die met elkaar gelegen zijn in een prachtig bouwblok.

Teldersweg

Bouw 98 woningen op Driemasterlocatie van start

Dit bouwproject is door Ballast Nedam West uit Capelle aan den IJssel gezamenlijk tot stand gekomen met architect INBO uit Amsterdam, constructeur TWP uit Zwijndrecht en ingenieursbureau KVMC. In de tenderfase, maar ook in het vervolg van het project, adviseerden Ingenieursbureau KVMC integraal op het gebied van installatietechniek, bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek en duurzaamheid. Het resultaat hiervan wordt op papier zichtbaar in de vorm van twee woongebouwen genaamd De Jonker & De Ridder. Hiermee wordt de voormalige locatie van de basisschool De Driemaster nieuw leven ingeblazen.

Elk woongebouw biedt ruimte aan 49 huurwoningen van verschillend formaat met hun eigen inpandige bergingen en volgens de laatste standaarden op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. De oplevering van de woningen zal medio 2e/3e kwartaal 2021 zijn.

Energie zuinig bouwen

Met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,25 zijn deze kwalitatief hoogwaardige appartementen niet alleen energiezuinig, maar ook duurzaam te noemen. Zo worden de daken voorzien van zonnepanelen en zijn de woningen aangesloten op de stadswarmte van NUON, en zijn gasloos uitgevoerd, waardoor deze uitermate geschikt zijn voor de toekomst en de daarbij behorende energie-transitie.

De driemaster

Woongebouw met actieve plint aan de Spuiboulevard

In de komende jaren zal de drukke Spuiboulevard in Dordrecht veranderen in een stedelijke woonomgeving. In opdracht van Van Pelt ontwikkelt b.v. heeft Mei architects en planners samen met KVMC een nieuw duurzaam gebouw voor gezond, stedelijk wonen ontworpen. Dit alles zal plaats vinden op de plek van een leegstaand kantoor dat hier al jaren gevestigd is. Het nieuwe gebouw zal 53 appartementen bevatten die flexibel kunnen worden ingericht op een commerciële plint vol activiteiten: ‘De Johan van Beverwijck’.

Mei ontwierp het gebouw in drie sculpturale blokken op een levendige plint. De plint is van dubbele hoogte, met royale entreehallen naar de appartementen. Om goed contact te maken met de omliggende gebouwen is de gevel aan de Spuiboulevardzijde verdeeld in drie verbindende delen, die verschillen in kleur en textuur. Een subtiel variërend diepte-effect in de metselwerkpatronen maakt de gevels nog specialer. De verticaliteit in de gemetselde façades zal worden benadrukt met gevelopeningen die groter worden naarmate het gebouw hoger wordt.

Bites
Door een paar ‘bites’ uit het volume te nemen, zijn er een aantal speciale accenten gemaakt op de hoeken van het gebouw. Op de rotonde langs de zogenaamde ‘rode loper’, de belangrijkste voetgangersroute van het station naar het stadscentrum, creëert de sculpturale hoek extra ruimte voor een meer ‘open’ openbare ruimte.

Parkeergarage in de plint
De zuidkant aan de Beverwijckplaats is informeler. De cascade gevel aan de zonzijde, met een samenstelling van balkons en royale terrassen, laat zien dat De Johan van Beverwijck een echt ‘volkshuis’ is. De parkeergarage in de plint krijgt een façade van geperforeerd aluminium gecombineerd met een vegetatie van blauweregen en clematis.

Stadsverwarming
Het gebouw zal worden aangesloten op de stadverwarming van HVC binnen Dordrecht. De appartementen worden voorzien van balansventilatie door middel van een WTW-ventilatie-unit. Doordat de parkeergarage bouwkundig slim is ontworpen, wordt deze natuurlijk geventileerd. Hetgeen resulteert in een aanzienlijke besparing op het gebied van installatietechniek gedurende de hele levenscyclus van het project.

Integratie en samenwerking
Binnen dit project wordt door alle partijen integraal samengewerkt in het BIM Model. De BIM-methode leidt tot een veel betere integratie en samenwerking tussen alle partijen die zijn betrokken bij de bouwwerkzaamheden, zowel tijdens de ontwerpfase als bij de realisatie van het project. Dit verschaft duidelijkheid in de samenhang tussen het architectonische ontwerp, de bouw en het ontwerp van technische installaties.

De Johan van Beverwijck
De Johan van Beverwijck
Presentatie: BENG vervangt de EPC